مدار شارژر باتری های lead Acid ساده اما پرکاربرد بسازیم

 

    در این مطلب قصد ساخت یک مدار شارژر ساده، اما پر کاربرد، برای باتری های Lead Acid با استفاده از آی سی معروف LM317 و پرکاربرد، همچنین فراوان در بازار را داریم. با استفاده از این آی سی ولتاژ مورد نظر برای شارژ باتری را فراهم میکنیم. که این ولتاژ حدودا 20% باید بیشتر از ولتاژ باتری باشد. جریان شارژ باتری یک دهم مقدار نوشته شده بر حسب آمپر ساعت بر روی باتری میباشد.

            برای مثال قصد ساختن یک شارژر برای باتری 12 ولت 7 آمپر ساعت را داریم. از این رو ولتاژ شارژ را 14.4 ولت و جریان شارژ را 700  میلی آمپر در نظر میگیریم.

 

در تصویر زیر یک نمونه از باتری Lead Acid  را مشاهده میکنید:

 

Lead Acid

Lead Acid

 

 

شماتیک مدار:

Lead Acid Battery Charger Schematic

توضیح شماتیک مدار:

 

            مدار فوق یک مدار محدود کننده جریان شارژ برای باتری های Lead Acid است. که با استفاده از آی سی معروف LM317 که یک رگولاتور ولتاژ متغیر میباشد ساخته شده است.

 

            جریان شارژ باتری در این مدار وابسته به مقدار مقاومت R3 میباشد. که در این مدار جریان شارژ را 700 میلی آمپر در نظر گرفتیم. در نتیجه، با استفاده از فرومول زیر به مقدار یک اهم برای مقاومت R3 رسیدیم.

 

R3 = VBE / I  

VBE : ولتاژ بیس امیتر ترانزیستور درهنگام روشن شدن 0.7V در نظر گرفتیم.

 

            مقاومت های R1 ,R2,POT1 یک مدار تقسیم ولتاژ میباشند. که با تغیر مقدار POT1 می توان ولتاژ شارژ مورد نیازمان را تامین کنیم.

 

            ترانسفورماتور استفاده شده از نوع کاهنده میباشد. با ولتاژ خروجی 30V ، که توسط پل دیود یکسو شده. و با استفاده از خازن صافی C1 ولتاژ DC مورد نیاز برای ورودی مدار را فراهم میکنیم.

 

نکته: توجه داشته باشید، که ولتاژ ورودی برای LM317 حداقل چند ولت از ولتاژ خروجی مورد نیاز، بیشتر باشد. و اختلاف ولتاژ خروجی و ورودی بیش از 40V نباشد.

 

D1: برای جلوگیری از برگشت ولتاژ باتری به مدار است. در زمانی که مدار شارژر خاموش است یا برق شهر قطع میباشد.

 

نکات بیشتر در مورد این مدار:

 

  • مدار را روی برد با کیفیت خوب مونتاژ کنید.

 

  • ترانس میتواند با ورودی 220V و خروجی 35V,1A باشد.

 

  • اگر پل دیود در دسترس نبود، میتوانید با استفاده از چهار عدد دیود اقدام به ساخت آن کنید.

 

  • آی سی رگولاتور LM317 توسط یک دفع کننده حرارت (Heat Sink) در برابر گرمای تولید شده محافظت شود.

 

  • اگر مقدار جریان شارژ دیگری احتیاج داشتید. با تغیر مقدار R3 و با استفاده از فرمولی که قبلا توضیح داده شد، می توانید به آن برسید. ( توجه داشته باشید، که وقتی میخواهید از جریان شارژ بیشتری استفاده کنید. مقدار جریان قابل تحمل LM317 که در مدل های مختلف آن متفاوت می باشد، دقت کرده. همچنین ترانس و پل دیود و دیود D1 را با توجه به مقدار جریان انتخاب نمایید).

 

  • برای تنظیم ولتاژ شارژ مورد نیاز مدار را روشن کرده، ولت متر را به خروجی وصل کنید. با تغیر مقدار پتانسیومتر به ولتاژ دلخواه دست پیدا کرده. سپس باتری را به خروجی متصل میکنیم.

 

  • توجه داشته باشید که ولتاژ شارژ باید 20% بیشتر از ولتاژ روی باتری باشد. جریان شارژ مورد نیاز یک دهم مقدار نوشته شده به آمپر ساعت روی باتری میباشد.

 

  • میتوانید از گیره سوسماری های موجود در بازار برای اتصال باتری به مدار استفاده کنید.

 

نکته : ولتاژ خازن های استفاده شده در مدار را با توجه به مقدار ولتاژ DC ورودی مدار انتخاب کنید.

 

 

دانلود دیتا شیت آی سی LM317

دیدگاه ها :

من بات نیستم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *